Je kunt er niet omheen, vrijdag 26 november is het Black Friday. De dag waarop we massaal aankopen doen vanwege de hoge kortingen. Voor winkeliers is dit één van de drukste shopdagen van het jaar. Helaas is het letterlijk een zwarte dag voor ons klimaat en het milieu.
Gelukkig is er sinds enkele jaren een tegenbeweging te zien, genaamd: Green Friday. Hoe toepasselijk! Green Friday is een steeds breder wordende beweging en presenteert zichzelf als alternatief voor willekeurige consumptie en onnodige aankopen die worden aangejaagd door reclame.
Black Friday zet de consument aan tot overconsumptie. En dat heeft een enorme impact op onze aarde. Bedenk zelf maar eens hoeveel verpakkingen jij thuis weggooit na een geslaagd dagje shoppen. Hallo plastic soep!
Alles wijst erop dat Black Friday dit jaar groter wordt dan ooit. Vorig jaar al werd wereldwijd een record bereikt met online bestedingen van bijna 270 miljard dollar, een stijging van 36% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in Nederland heeft Black Friday 2020 voor recordbedragen gezorgd. De online verkoop was maar liefst 80% hoger dan het jaar ervoor. Hebben we al deze spullen nodig? Nee. Zo komt jaarlijks ongeveer 85% van de kleding die we kopen op de vuilnisbelt terecht.
Slimme marketing
Het is eigenlijk gewoon één grote marketingtool, Black Friday. Al ruim een week hoor en zie ik de acties om mijn oren vliegen. We spreken wel over Black Friday, maar in de praktijk is het een compleet zwarte week. En het is super aantrekkelijk om voor die fijne koopjes te vallen, maar erg bewust kun je de kopers beïnvloed door Black Friday niet noemen.
De populairste productgroepen zijn kleding en elektronica. En die hebben beide een flinke impact op het milieu. Zo is de kledingindustrie verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. In Nederland is de gemiddelde CO2-uitstoot van het kopen van nieuwe kleding jaarlijks 455 kilo per persoon, volgens Milieu Centraal. Het kopen van spullen, waaronder elektronica, zorgt per persoon voor maar liefst 2.591 kilo CO2-uitstoot. Dat alleen al is bijna 30% van de totale uitstoot die een Nederlander gemiddeld veroorzaakt!
Van zwart naar groen
De Green Friday beweging lijkt dit jaar groter dan ooit te worden, juist omdat we met zijn allen al steeds bewuster en duurzamer bezig zijn. Via
greenfriday.nl sluiten ondernemers die Green Friday steunen zich aan en spreken met elkaar af geen korting te geven op Black Friday. Of enkel korting op duurzame artikelen.
Wat ik dan het allermooiste vind, is dat niet alleen de consument door zo'n Green Friday bewuster wordt van ons milieu, maar ook ondernemers. Zo ben ik absoluut geen fan van het idee van winkels als Decathlon (hoewel ik prima weet hoe deze winkel er vanbinnen uitziet, en ik vanwege budget keuzes hier ook nog wel eens moet shoppen voor mijn sportkleding). Maar zij doen sinds 2020 ook mee met de Green Friday beweging, en hebben tegenwoordig zelfs een complete
ecodesign strategie! Wat betekent dat ik mijn mening over 'winkels zoals Decathlon', toch maar weer eens moet heroverwegen.
Ook de Ikea heeft een mooie Green Friday actie, de '
Bring Back Friday'. In plaats van producten te kopen, kun je hier oude Ikea producten retourneren en ze zo een tweede kans geven! Ik ben benieuwd welke merken jullie kennen die een tegenbeweging laten horen tegen Black Friday!
Wij gaan op groen
Inmiddels doen, in Nederland, al ruim 150 merken en bedrijven mee aan Green Friday. Ons doel? Met zijn allen 50.000 bomen planten. Zo zetten we ons samen in voor een groene en gezonde aarde. Dit initiatief steun ik van harte, daarom heb ik ook een mooie Green Friday actie in het leven geroepen. Voor iedere 10 nieuwsbrief inschrijvingen, plant ik twee bomen op Trees for All.
Daarnaast ontvang je het hele weekend, €50 euro korting op mijn aanbod! Dus vraag voor 28 november 2021 een kennismakingsgesprek aan, en ik bereken de korting aan je door!
Schrijf je hier in op de nieuwsbrief:
Als oprichter van Breeze Communicatie spreek ik veel ondernemers over hun bedrijf en hun passies. Ik krijg er energie van zodra ik merk dat die twee onderwerpen samen komen. Terwijl de ondernemer helemaal oplicht bij het vertellen van zijn of haar eigen unieke verhaal, krijg ik er energie van die verhalen de wereld verder in te sturen.
Het is mijn persoonlijke missie geworden die mooie verhalen van ondernemers naar boven te halen. Om zo heel veel vuurtjes weer aan te wakkeren en te verspreiden.
Daarnaast krijg ik energie van sporten, bewegen en buiten spelen.