Er zijn behoorlijk wat twijfels over het al dan niet scheiden van je afval. “Het komt toch weer op één hoop terecht”, hoor ik nog wel eens van vrienden om me heen. Toch blijf ik een trouwe afvalscheider, al was het alleen maar omdat ik me dan bewuster ben van hoeveel plastic ik bijvoorbeeld verzamel in een week.
Mijn doel is steeds minder naar de plastic bak te moeten lopen. Want dat betekent dat ik minder plastic koop. Ik denk hierdoor in de winkel al na of ik een bepaald product koop, of dat ik het toch laat liggen vanwege het vele plastic waar het in is verpakt. Afval scheiden dus, ik vind het wel belangrijk, al was het maar voor mijn eigen bewustzijn.
Nu ik dat plastic verminderen steeds beter onder controle krijg, is het tijd om nog eens dieper mijn afvalbak in te duiken. Dagelijks gooi ik koffiefilters met koffiedik, klokhuizen en andere groente- en fruitschillen weg. Het zijn niet de eerste dingen waar je aan denkt om dit te recyclen. Zo kun je van onbewerkte groente- en fruit afval je eigen compost maken. Je hebt er wel enige ruimte voor nodig. Zoek een goede plek, uit de zon, uit en gooi hier dit afval neer. Dek het af met folie en wacht ‘even’ zes maanden tot een jaar.
Planten smullen van jouw koffie verslaving
Je koffiedik kun je op heel veel manieren nog gebruiken! In de tuin gebruik je het bijvoorbeeld als plantenvoeding. Rozen, lavendel en hortensias smullen van jouw koffie verslaving. Maar ook wortelen, pompoen en tomaten groeien extra goed in jouw moestuintje als je het koffiedik vermengd met potgrond. Daarnaast houdt koffie slakken én katten uit de buurt van je planten, deze dieren houden namelijk helemaal niet van de geur van koffie.
Koffie kun je ook goed gebruiken als scrub of schuurmiddel! Zo maak jij je aangekoekte pannen in een handomdraai weer schoon met een beetje koffiedik. Wil je het als lichaamsscrub gebruiken? Vermeng dan een beetje koffiedik met suiker en olie. Extra voordeel, koffiedik laat ook die sterke eetluchtjes verdwijnen. Veel douche plezier!
Bananen tegen huidkwaaltjes en als schoenpoets
Dan de bananenschil, deze kun je natuurlijk op bovenstaande composthoop gooien, maar er is zoveel meer wat je hiermee kunt doen. Zo helpt deze gele schil tegen allerlei huidkwaaltjes. Heeft een mug je te pakken gehad en jeukt het? Wrijven maar met de binnenkant van de schil! Schaafwondje of litteken? Wrijven maar! Pukkeltjes of puistjes? Ja hoor, wrijven maar!
Bananenschillen hebben nog veel meer toepassingen! Zo kun je je schoenen ermee poetsen, kun je de schil als juice gebruiken (bananenschillen zitten vol goede voedingsstoffen), ga je bladluis tegen met de schillen en je kunt er zelfs je rimpels mee vervagen. Genoeg reden om die schil niet klakkeloos weg te gooien dus!
Lekker knutselen
Weet je nog dat je vroeger ging knutselen met wc rollen? Nog steeds leuk om te kijken wat je met je afval kunt maken. Lege jampotjes tover je bijvoorbeeld eenvoudig om tot bewaarpotjes. Ook andere verpakkingen zijn vaak goed opnieuw te gebruiken voor doosjes, mandjes of potjes. Die tupperware heb jij straks niet meer nodig!
Wil je nu echt aan de slag met jouw afval en richting een zero waste lifestyle gaan werken? Lees dan zeker het boek ‘Leven zonder afval’* van Emily-Jane Townley eens. En bouw het ook rustig af, kijk wat je kunt hergebruiken en wees vooral bewust in je aankopen.
Heb jij nog leuke tips voor je afval? Laat het weten in de comments!
*Dit is een zogenaamd affiliate linkje. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij dit boek via deze link koopt. Geen zorgen, je betaalt zelf niets extra's!