Het was denk ik zo'n anderhalf jaar geleden dat ik bij een vriendin thuis zat te lunchen. De tafel stond vol met lekkers, zij is vegetarisch en eet ook regelmatig vegan, voor mij altijd weer interessant om zo nieuwe dingen te proberen. Deze keer spotte ik een heel kleurrijk pakje boter.
"Dat is zonder palmolie, is beter voor het milieu." Vertelde ze me. Ik pakte de boter, 'Eat plants not palms please' en 'smeren zonder palmolie' stond er groot op geschreven. Voor wie deze boter kent weet nu al dat dit om het pakje boter van 'The Flower Farm' gaat.
Vanaf dat moment koos ik ook vaker voor dit pakje boter, in plaats van het huismerk pakje boter. Verschil proef ik er niet echt in, en als het beter is voor het milieu, zie ik geen reden om dan niet voor de kleurrijke versie te gaan. Is mijn gevoel ook weer goed!
Zo gebeurde het ook dat ik vorig jaar overstapte op kokosolie. 'Dat is gezonder', en 'het is beter voor het milieu'. Argumenten die ik, zonder zelf een beetje onderzoek te doen, geloofde. Maar ik ging natuurlijk wel voor de 100% natuurlijke versie, niet degene waar ze de geur uit hebben gehaald. Dan droeg het weinig extra bij aan je gezondheid namelijk.
Niet altijd alleen de mooie praatjes geloven
Zoals gezegd, ik ging uit van de argumenten die mijn vrienden mij vertelden, zij zullen het wel weten. Tot ik afgelopen week 'The Flower Farm' als duurzaam merk eens in het zonnetje wilde zetten. Mijn research vertelde mij ineens een hele andere kant van het verhaal! Nee, ik ga nu niet zeggen dat dit merk niet duurzaam is hoor, dat zijn ze namelijk zeker wel.
Wat ik in mijn research vooral leerde is dat mooie uitspraken niet altijd helemaal waar zijn. Kijk, palmolie is in principe niet bepaald milieuvriendelijk. Dus dat 'The Flower Farm' boter verkoopt zonder palmolie, is heel goed. Maar het is niet zo dat alle palmolie slecht is voor het milieu, er bestaat namelijk wel degelijk duurzame palmolie. Dat las ik in dit recent gepubliceerde artikel van het NRC.
Wat is er eigenlijk mis met palmolie?
Ben je overigens benieuwd waarom merken zoals 'The Flower Farm' zo hard roepen dat we palmolie moeten vermijden? Lees dan dit artikel uit de Trouw, of bekijk deze video van NOS op 3:
'The Flower Farm' is wat mij betreft vooral goed bezig met het veroveren van de markt om ons, de domme consument, bewust te maken van hoe onze consumptiemaatschappij het milieu langzaam kapot maakt. Dat mijn huismerk pakje boter ervoor zorgt dat hele tropische bossen worden gekapt en mensenrechten worden geschonden, daar had ik geen weet van.
Ow en denk ook niet dat je goed zit wanneer je palmolie producten met het RSPO-certificaat koopt:
RSPO-certificaat zegt niet zoveel
- de RSPO er niet in slaagt goede afspraken te maken met producenten;
- de RSPO niet in staat is te controleren of de producenten zich aan de afspraken houden;
- RSPO-gecertificeerde bedrijven vaak in opspraak komen.
Kanttekening van kokosolie
In mijn research naar palmolie, kwam ik er ook achter dat het gezonde en duurzame van kokosolie ook nog wel een kanttekening kent. Nu was ik dus al zo wijs dat ik niet de geurloze, koudgeperste kokosolie koos, maar een 100% natuurlijke. Maar zodra je nog even iets verder zoekt, vind je ook bij dit product wel weer iets dat minder goed is voor milieu en dier. Zo lees ik bijvoorbeeld in dit artikel van 'Het kan wel'.
Of er nu echt een 100% duurzame olie bestaat die goed is voor mens, natuur en dier, begin ik te betwijfelen. Ik vind het in ieder geval allemaal machtig interessant en zal zeker vaker in deze materie duiken. Tot die tijd blijf ik toch wel de producten gebruiken waarbij ik een goed gevoel heb. En dat is dan toch het vrolijk gekleurde kuipje boter van 'The Flower Farm' en mijn 100% natuurlijke kokosolie.
Douwe R
op 23 Nov 2023